18 Eylül 2018 Salı

OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI


Osmanlı Devleti kendisinden önceki Türk ve İslam Devletlerinin siyasi, sosyal, idari ve askeri alanlardaki kültür mirasını devralmıştır. Özellikle Anadolu Selçukluları ve İlhanlılar Devleti Osmanlı müesseseleri için önemli bir örnek teşkil eder. Osmanlılar önceki Türk Devletlerinde görülen idari teşkilat ve ilkeleri süzgeçten geçirerek iyi olanlarını almışlar ayrıca bunları geliştirmişler hatalı olanları ise zamanla terk etmişlerdir. İlk Osmanlı padişahları zamanında düzenlenmiş olan Vakfiye ve Mülk-nâmelerin incelenmesi Osman Gazi ve arkadaşlarının öyle zannedildikleri gibi basit bir takım göçebe kabile reisleri olmadıklarını göstermiştir.


Devletin kuruluşunda Ahilerde rol almışlardır. Ayrıca Anadolu Beyliklerinden ve İslam Dünyasının çeşitli sahalarından ilim ve fikir adamları gaziler, esnaf ve sanatkarlar, dervişler gibi her zümreden insanlar, Osmanlı ülkesine gelerek devletin kuruluş ve yükselişinde görev almışlardır.
Osmanlıların, Hıristiyanlarla yaptıkları gaza ve cihatta başarılı olmaları İslam Dünyasının her tarafında büyük bir sempati doğurmuş ve Osmanlı topraklarına büyük 
bir nüfus göçünü başlatmıştır.

Devletin kuruluş ve yükselme döneminde ortaya konan kültür ve medeniyet 3 temele dayanır;
1-) Türklerin Orta Asya’dan beri yaşattıkları örf adet ve gelenekler,
2-) İslamiyet ile kazanılan kültür değerleri,
3-) Ön Asya, Anadolu ve Rumeli’de karşılaştıkları toplumlardan aldıkları kültür unsurlarıdır.

Osmanlı Devletinin temel ve resmi ideolojisi İslamiyet’tir. Osmanlı Devlet adamları da devletlerini bir İslam Devleti olarak görüyorlardı. Osmanlı padişahı için birçok yerde İslam padişahı, Osmanlı ordusu için ise İslam ordusu tabiri kullanıyordu.
İslam inanç ve gelişimi o derece güçlüdür ki, İslam kaynaklı olmayan Orta Asya’dan gelen birçok geleneğinin yanında vergi hukukuna ait Bizans ve Sasani kalıntısı bir unsurunda zamanla İslamileştirildiği görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Yayınlar