12 Nisan 2020 Pazar

SINIR ÖTESİ GÜNDEMİ




Gündem yoğun olarak covid-19 virüsü ancak buna rağmen hâlâ görevleri başında olup sınır ötesi operasyon yapan askerlerimiz ve istihbarat görevlilerimiz var. 30 Mart ve 5 Nisan 2020 tarihleri arasındaki gündemi değerlendirme luzumu gördüm. Çünkü bu tarihler arasında sınır ötesinde çok önemli gelişmeler meydana geldi. 27 Mayıs 2019’da Irak’ın Kuzeyi olan Hakurk bölgesine başlatılan operasyonlar Pençe Harekatı ismiyle devam ediyor. Son zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede kalıcı üsler teşkil edip birliklerimiz istihbarata dayalı nokta operasyonlarına devam ediyor. Bu İstihbarat bilgileri sayesinde TSK Hakurk bölgesinin güneyinde bulunan terör örgütü PKK’nın hedeflerini vurdu. Ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatımız ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ortak operasyonu neticesinde PKK/KCK yürütme konseyi üyesi Nazife Bilen etkisiz hale getirildi.

ABD, Irak’taki üslerinin büyük bir kısmını boşalttı ve Irak hükümetine devretti. Erbil’deki üslerini takviye etti. Irak direniş grupları ortak bir açıklama yaparak “ABD Irak’ı tamamen terk edene kadar saldırılara devam edeceğiz” dedi.  
Irak’ta bunlar olurken Suriye’de Tel Rıfat bölgesinde bulunan YPG/PKK mevzileri obüs atışları ile vuruldu. Bununla birlikte yine Barış Pınarı bölgesine sızıntı yapmaya çalışan 24 PKK/YPG’li terörist imha edildi. Yine bunlarla birlikte TSK’ya ait konvoylar bu hafta içerisinde sınır kapısından giriş yaparak İdlib’teki gözlem noktalarına hareket etti. 

Libya’da ise Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri ile darbeci General Hafter güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. UMH güçleri Beni Gasir bölgesinde Rus ve Afrikalı milislerin bulunduğu binayı vurdu. Bunun sonucunda çok sayıda terörist ve yönetici imha edildi. Bunun yanında UMH’ya ait SİHA’lar Hafter milislerinin operasyon odasını vurarak bölge komutanı Tümgeneral Salim Deryak’ı etkisiz hale getirdi.

Hafter sözcüsü Mismari, Tunus ile birlikte sınırları korumak için müşterek operasyon yapacaklarını açıkladı. Bununla birlikte UMH Libya Ordusu Sözcüsü Muhammed Kano Hafter’e destek veren Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait İHA’yı düşürdüklerini açıkladı.

30 Mart ve 5 Nisan arasında sınır ötemizde bu olaylar gerçekleşmiştir. Gündem dünyayı meşgul eden corona virüs salgını olduğu için bu yazdıklarım haberlerde pek gündem olmadı. Bende bu haberleri derleyerek böyle bir yazı kaleme almak istedim. Gündemimiz virüs olsa da polisimiz, askerimiz ve istihbarat görevlilerimiz görevlerinin başında ve olası tehlikelere karşı tedbirlerini alıp, operasyonlarını icra etmektedirler.

Türkiye hem küresel salgınla mücadele ederken, bir taraftan da hem yurtiçi asayişi sağlıyor. Hemde yurtdışında düşük yoğunluklu bir savaş veriyor.
Virüs tehdidi geçince dünya gündemi hızla değişecek ve dünya gündemi okumak daha kolay olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Yayınlar