8 Eylül 2018 Cumartesi

SELÇUK BEY’İN İSLAMI KABULÜ VE TÜRKMEN ADI


Selçukluların kuruluş tarihini Dandanakan Savaşından 100 yıl önce başlatıyoruz. Selçuk Bey, Oğuzların Kınık boyuna mensup bir aileden geliyor. Babası Dukak’ın ölümünden sonra Oğuzların ordusuna Subaşı olarak bugünkü anlamda söylemek gerekirse Genelkurmay Başkanı olmuştur.

Kısaca bu bilgiyi verdikten sonra “OĞUZLAR’dan” bahsetmem gerek.
Oğuzlar, 10.yüzyılın başında Hazar Denizinin doğusunda Sır Derya ve Seyhun Nehrinin orta yataklarında yaşarlardı. Oğuzlar döneminde Batı Hazarlar, İdil Bulgarları, doğu da Karluklar, kuzeyde ise Kimekler güneyde ise İslam Dünyası vardı.
Bu dönemde Oğuzların Yabgu Devletinin başında Yabgu unvanı ile yöneten yöneticisi vardı. Başkentleri ise Yenikent idi. Oğuzlar yarı göçebe hayatı tercih etmişler. Şehirleri olmalarına rağmen şehirde yaşamayı tercih etmemişlerdir. Hayvancılıkla uğraşmışlardır.

Selçuk Bey 900 yılı civarı dünyaya gelmiş ve doğduğu bu tarihte Oğuz Devletinin iç ve dış meseleleri vardı. Selçuk Bey’in babası Dukak da Ordu Komutanıydı. Ayrıca Cesur, Karizmatik, Devlet İşlerinde becerikliydi. Bu yüzden Devlet Erkânı babasına hürmet ederdi. Selçuk Bey, Yenikent’te çok büyük bir eğitim almış babası öldüğünde 18 yaşında olmasına rağmen ordunun başına geçmiş babasının görevini üstlenip Subaşılığa geçirilmiştir. 18 yaşında geçmesinin sebebi ise Selçuk Beyin babası Dukak tarafından iyi yetiştirilmesinden kaynaklıdır. Haliyle genç yaşta Ordu Komutanı olduğu için çevresindekiler tarafından kıskanılmıştır.
Selçuk Bey’in belki de gençliğin verdiği heyecan ile gözü hep yüksekte hatta Oğuz Yabgusunun makamındadır. Bu yüzden gözü yüksekte olduğu için askeri olarak önlem alır ve kendisine bağlı birlikler kurar. Selçuk Bey, Devlet Erkanının yaptığı toplantıda devlet erkânındaki makamına oturmayıp bir üst makama oturarak niyetini başta Oğuz Yabgusu olmak üzere herkese belli eder. Bu sebeple Selçuk Bey’in hayatı tehlikeye girer ve bu sebeple göç etme kararı alır. Tarihçiler Selçuk Beyin 930-935 arası yıllarda Yenikent’den ayrıldığını tahmin eder. Mahiyetindekiler alarak Oğuzların bir uç şehri olan Cend şehrine yerleşir. Cend Şehri, İslam Devletleriyle sınır olan bir uç şehridir.
Selçuk Bey’in güneye inmesinin ilk sebebi batıya ya da doğuya giden Türklerin asimile olduğunu bilmesindendir. Böyle bir tehlikeye yol açmamak için güneye gidiyor. Ayrıca Hazarlarında güçlü olması bir başka etkendir. Selçuk Bey’in güneye inmesindeki bir başka sebep ise Abbasi Devleti’nden destek alma umudu vardır.
Selçuk Bey, Cend’e geldiğinde çok fakirdi. Biraz atı, 1500 devesi ve 50.000 koyunu vardı. Ancak o günün şartlarında savaşacak erkek sayının fazla olması avantajıydı.

Selçuk Bey, Cend’e gelince çok radikal bir karar vererek İslamiyet’i kabul etmiştir.


Selçuk Bey 935-940 yılları arası Müslümanlığı kabul ediyor. Bölgenin valisine bir elçi göndererek onlara dini öğretecek bir Âlim ister. Selçuk Bey, İslamiyet’i kabul edince Gayrimüslim Oğuzlar, Müslüman Oğuzları kendilerinden ayırmak için onlara Türkmen ismini verirler.
“Men” eki burada küçültme anlamında kullanılmış ve Gayrimüslim Oğuzlar, İslamiyet’e geçen Oğuzların Türklükten ayrıldığını düşünür ve Türkmen İsmini koyarlar. Selçuklular Müslüman olunca Oğuzlarla mücadeleye girdi. Selçuklulardan vergi istemeye gelen elçiye Müslümanlar, Gayrimüslim’e haraç vermez diyerek Oğuzlara cihat etme kararı alırlar. Selçuk Bey, Oğuzlara karşı büyük zaferler kazanır. Selçuk Bey bu savaşlar sırasında çok büyük acılar yaşar. Bu savaşlar sırasında oğlu Mikail’i kaybeder. Mikail, Arslan, Musa ve Yunus diye dört oğlu vardır. Tuğrul ve Çağrı Beyler ise Mikail’in çocuklarıdır. Selçuk Bey, oğlu Mikail şehit olunca Mikail’den olma torunları olan Tuğrul ve Çağrı’yı yanına alır ve en iyi şekilde yetiştirir.

Selçuk Bey, Oğuzlara savaş açınca şöhreti artar. Diğer Müslüman Türkler, Selçuk Bey’in yanında toplandılar. Nüfusun artmasıyla sıkıntılar baş gösterir. Çünkü Cend artık yeni otlaklar bulunması gerekmiştir. Bu sebeple Selçuk Bey siyasi olarak Samanilerle anlaşır. Nur Kasabası civarında hayvanlarını otlatma izni alır.
10.yüzyılın sonuna doğru Selçuk Bey’in durumu budur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Yayınlar