8 Ağustos 2018 Çarşamba

RÖNESANS’IN ETKİSİYLE AVRUPA’NIN GELİŞİMİ


Rönesans; Avrupa tarihinde 15. ve 16.yüzyıllarda bilim, güzel sanatlar ve edebiyat alanındaki gelişmelerin bütününe verilen tanımdır. Rönesans tabiri ilk defa Batılı Tarihçiler tarafından 1830’da kullanılmıştır.
“Yeniden Doğuş” tabirinin kullanılması Avrupalı fikir adamlarının İlk Çağ eserlerini inceleyip yorumlamasıyla ilgilidir.

RÖNESANSIN SEBEPLERİ

Avrupa, Ortaçağ’da karanlık bir çağ yaşarken İslam Dünyası bilim alanında altın çağını yaşamıştır. Özellikle Abbasiler döneminde kurulan medreseler ve Avrupa’nın ortasında kurulan Endülüs Emevi Medreseleri, Avrupa uygarlığının gelişmesinde önemli rol oynamışlardır. İslam dünyası, Avrupa’dan yedi asır önce kendi Rönesans’ını gerçekleştirerek ilk çağ eserlerini incelemişlerdir.
Modern matbaacılığın Avrupa’da temellerinin atılmasından sonra kağıdın da ucuza mal edilmesi Rönesans açısından çok önemlidir. O dönemde bilimin  yayılmasında tek önemli araç olan kitabın ucuza mal edilmesi ve geniş halk kitlelerine ulaşması Avrupa’da bilim ve sanatın gelişmesine önemli bir etken olmuştur.
Özellikle yeni ticaret yollarının bulunması Ortaçağ boyunca fakir olan Avrupa Kıtasını zenginleştirmiştir. Bu zenginlik bilim ve sanatın gelişimini de sağlamıştır.


Hümanizm Rönesans’ın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Hümanizm sayesinde Avrupalı fikir adamları ilkçağ eserlerini incelediklerinde insana verilen önemi ve değeri görmüşlerdir.
Özelikle Bizans’ın yıkılışından sonra İstanbul’daki bazı bilginlerin Roma’ya dönmesi de büyük etken olmuştur. Çünkü bu kişiler İstanbul’dayken İslam Dünyasına yakın oldukları için Avrupa’ya göre daha ileri düzeyde bir bilgiye sahiptiler. Bu kişilerin Roma’ya gitmeleri Rönesans’ın İtalya’da başlamasında önemli bir etken olmuştur.

 RÖNESANS’IN İTALYA’DA ORTAYA ÇIKMASININ SEBEPLERİ

Yine en önemli sebeplerinden birisi İtalya’nın coğrafi konumu; çünkü İtalya, Akdeniz’in ortasında ve bütün Akdeniz’e hakim bir durumdadır. Sicilya Adası vasıtasıyla İslam Uygarlığı ile yakın bir ilgi kurmuş, kültür ve uygarlık bakımından diğer Avrupa ülkelerinden ileri gitmiştir.
Ayrıca İtalya Eski Roma İmparatorluğunun merkezi topraklarını oluşturdu. Bu imparatorluğun kültür mirasını devralmıştı. Bu kültürden her zaman faydalanabilecek durumdaydı. Doğu ve Batı Akdeniz ticareti İtalyan şehir devletlerinin elindeydi. İpek ve Baharat yolarına gelen mallar İtalyan gemileri tarafından Avrupa’ya taşınırdı. Bu ticaret İtalya şehirlerini zenginleştirmiştir.
İtalya’ya dini açıdan baktığımızda ise; Hristiyanların dini Başkanları Papa, Roma’da oturuyordu. Hristiyanlar, Roma’yı ziyaret etmeyi yarı haç kabul ettiklerinden Roma’ya gelen zengin Hristiyanlar kiliseye büyük bağışta bulunuyorlardı.
Siyasi birlik açısından bakacak olursak; Şarlman İmparatorluğunun yıkılmasından beri İtalya’da siyasi bir birlik yoktu. Bir takım şehir devletleri ortaya çıkmıştı. Bu devletlerde yaşayan insanlar çeşitli hürriyetlere sahiptiler. Bu da fikir ve sanat hareketlerinin gelişmesini sağladı.
İtalya’da gelişen Rönesans Hareketleri diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı ve Avrupa bu sayede gelişmeye ve kalkınmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Yayınlar