31 Temmuz 2018 Salı

ABD MANDASI VE GENERAL HARBORD


ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım yaparız tehditlerine karşı ABD yöneticilerinin 1919’da İstanbul’a gelen ve daha sonra Sivas’a Mustafa Kemal’in yanına gelip orada görüşen General J.G. Harbord’un 1920’de ABD Senatosuna verdiği raporu okumalarını tavsiye ederim.

Mustafa Kemal Paşa, Sivas Kongresi’nin bitiminden bir hafta sonra 2 Eylül 1919’da önce İstanbul’a gelen ve daha sonra Sivas’a geçen 46 kişilik General J.G. Harbord başkanlığındaki heyet ile bir görüşme yapmıştır. Mustafa Kemal, Yeni Türk Devleti kurma arzusunu ayrıca ABD Manda fikrine kesinlikle sıcak bakılmadığını ve Tam Bağımsızlık hedeflediklerini general’e anlatmıştır. Mustafa Kemal, Hristiyan halk ile olan ilişkiler ve işgalci devletlerin Anadolu’daki yıkıcı faaliyetlerini de bildirmiştir.
ABD heyeti daha sonra, Erzincan, Erzurum, Kars, Erivan, Tiflis, Bakü ve Batum’a uğrayıp buralarda incelemelerde bulunup sonra tekrar İstanbul’a geri dönmüşlerdir.
Harbord 22 Ekim 1919’da "Yakın Doğu’da Hakikatler" adındaki raporunu ABD Başkanı Wilson’a sunmuştur.

Bu Raporda;
. Ermenilerin Anadolu’da katledildikleri iddialarının doğru olmadığı,
. Anadolu’nun ABD için gerekli kaynaklara sahip olmadığı,
. Anadolu’da işgale karşı mücadele edenlerin kesin kararlı oldukları
Bilgilerine yer verilmiştir.

Harbord; incelemeleri sonucunda “Türk olsaydım bende ancak Kuva-yı Milliyeciler gibi hareket” ederdim diyecektir. Raporunu ABD Senatosuna göndermiş ve Senato 24 Mayıs 1920’de manda konusunu 52’ye karşı, 23 oyla reddetmiştir.

İşte ABD yöneticileri bir daha Türkiye’ye yaptırım ya da herhangi bir tehditte bulunmadan önce tavsiyemiz 1919’da generalleri olan Harbord’un raporunu okumalarını ve özellikle rapordaki  Anadolu’da işgale karşı mücadele edenlerin kesin kararlı oldukları maddesini akıllarından çıkarmamalarını tavsiye ederiz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diğer Yayınlar